درس پژوهی چیست – مراحل درس پژوهی – دانلود شیوه نامه درس پژوهی

سلام به وبسایت محمد مخبریان خوش آمدید. در این مطلب قصد داریم به پرسش های «درس پژوهی چیست» و «مراحل درس پژوهی» پاسخ دهیم. در پایان هم فایل دانلود جدیدترین شیوه نامه درس پژوهی که از سوی دبیرخانه‌ی «جشنواره درس پژوهی» ابلاغ شده است را در اختیار شما قرار می‌دهیم.

درس پژوهی چیست - مراحل درس پژوهی - دانلود شیوه نامه درس پژوهی - معلم پژوهنده

درس پژوهی چیست – مراحل درس پژوهی – دانلود شیوه نامه درس پژوهی – معلم پژوهنده

درس پژوهی چیست ؟

معنای لغوی درس پژوهی، پژوهش مشارکتی معلمان در کلاس درس می باشد.

در پاسخ به این سوال که درس پژوهی چیست ؟ تعاریف زیادی موجود است که در ادامه به چند مورد اشاره می کنیم. درس پژوهی یک رویکرد ساختارمند مطالعه، توسعه و بهبود آموزش و یادگیری است. به بیان دیگر یک چرخه پژوهشگری درباره یادگیری دانش آموزان است که به منظور ارتقای یادگیری معلمان و اصلاح و بهبود آموزش اجرا می‌شود. درس پژوهی فعالیت اشتراکی معلمان برای طراحی دروس به منظور فراهم کردن بهترین فرصت یادگیری برای دانش‌آموزان است. درس پژوهی رویکردی برای توسعه حرفه‌ای است که طی آن معلمان با یکدیگر جهت تدوین طرح درس، اجرا، مشاهده و تحلیل نتایج آن در جهت بهبود یادگیری دانش آموزان همکاری و مشارکت می‌نمایند.

جنبش تفکر در تدریس و تلاش برای بهبود آن از دغدغه‌های مربیان تربیتی معلمان در جهان است می‌توان گفت تدریس پژوهی یا درس پژوهی یک رویکرد جدید برای رشد حرفه‌ای معلمان و بهبود روش های تدریس است که به معلم در هنر تدریس یاری می‌رساند. درس پژوهی معلم را به بازاندیشی در عمل آموزش از طراحی، برنامه ریزی درسی، طرح درس، تدریس، گرفتن بازخورد و اصلاح فرایند تدریس وادار می کند.

مراحل درس پژوهی

مراحل درس پژوهی به طور خلاصه به شرح زیر می باشد:

– تشکیل گروه درس پژوهی یا همان تیم درس پژوهی و تقسیم وظایف

– تعیین مسئله و اهداف پژوهش (چالش های کلاس خود را با دقت مشاهده کنید)

– طراحی درس (طراحی آموزشی)

– اجرای تدریس اول و مشاهده‌ی آن توسط اعضای تیم

– گزارش‌گیری، تجزیه و تحلیل و ارزشیابی تدریس اول

– تجدیدنظر در طرح درس اول و اصلاح آن و در صورت نیاز تولید محتوا جدید

– تدریس دوم و مشاهده‌ی آن (اجرای طرح درس اصلاح شده‌ی مرحله اول تدریس)

– ارزشیابی و بازاندیشی فرایند تدریس

– تکمیل گزارش درس پژوهی و به اشتراک گذاشتن آن مطابق با شیوه نامه

شیوه نامه درس پژوهی

معمولا همه ساله از سوی سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش، شیوه نامه درس پژوهی به ادارات کل این وزارتخانه ابلاغ می شود.

– چنانچه تمایل دارید جدیدترین شیوه نامه درس پژوهی ۹۷-۹۸ را دانلود کنید بر روی اینجا کلیک کنید.

* همچنین برای دانلود صدها فایل درس پژوهی بر روی این عبارت کلیک کنید.

– منتظر نظرات، انتقادات و پیشنهادات سازنده شما عزیزان هستیم.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

نظر کاربران

87 نظر در “درس پژوهی چیست – مراحل درس پژوهی – دانلود شیوه نامه درس پژوهی

  1. محدثه گفت:

    سلام آیا تدریس حتما باید توسط معلم همان پایه انجام شود؟

    1. سلام. خیر. هرکدام از اعضای گروه میتوانند تدریس کنند.

  2. سیما گفت:

    سلام. تفاوت درس پژوهی گروهی با انفرادی چیه؟

    1. سلام. مهم ترین تفاوتش در تعداد افراد هست. طبیعتاً مراحل کار هم کمی متفاوت خواهد بود. بنده اطلاع دقیق در اینباره ندارم چون امسال سال اولی هست که درس پژوهی انفرادی با درس پژوهی گروهی همزمان برگزار خواهد شد. توصیه میکنم شیوه نامه امسال را از اداره محل خدمتتون دریافت کنید و دقیق مطالعه نمایید.

  3. نجمه گفت:

    سلام استاد وقت بخیر. چطور میشه فایل درس پژوهی رو خریداری کرد؟؟

    1. سلام وقتتون بخیر. بنده در سایتم فایل درس پژوهی برای فروش ندارم. بعضی سایت ها فروشی و بعضی رایگان موجود دارند. لذا بهتره در گوگل سرچ کنید و یا از اداره آموزش و پرورش منطقه و استان خودتون دریافت کنید.

  4. سارا گفت:

    سلام استاد
    ببخشید داخل شیوه نامه گفته موضوع درس ریاضی سواد محاسباتی باشه یعنی چی ؟
    ایا موضوع حله مسئله خوبه؟

    1. سلام وقتتون بخیر. برای انتخاب موضوع لطفا جدیدترین شیوه نامه را مطالعه کنید، چون ممکن است شیوه نامه محورها و موضوعات خاصی را معرفی کند.
      بابت سواد محاسباتی بهتر است با یک دبیر ریاضی هم مشورت کنید(مثلا من برداشتم این هست که دانش آموز بتواند محاسبات موردنیاز در زندگی روزمره خود را به خوبی و بدون کمک دیگران انجام دهد)
      مهارت حل مسئله از مهارت های مهمی هست که همواره مورد توجه روانشناسان یادگیری و تربیتی بوده و میتواند جزو موضوعات کاربردی و خوب برای انجام کارهای تحقیقاتی باشد.

  5. زهرا گفت:

    بسیار عالی و پربار بود ،ممنون ازتون

  6. مینا گفت:

    سپاس از پاسخ گویی شما به سوالات وحوصله و صبری که داشتید عالی بود استاد خدا قوت.

  7. حسین زاده گفت:

    بسیااااااار عالی بزرگوار

  8. محمد علی نوری گفت:

    تقدیر و تشکر از استاد که سوالات همکاران را موشکافانه جواب دادند.
    آرزوی عافیت و سلامتی و عاقبت بخیری برای استاد

  9. سپیده گفت:

    سلام ممنون از مطالب خوبتون
    ببخشید عنوان درس پژوهی باید با چگونه توانستیم شروع بشه یا با اثربخشی؟ ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. سلام خواهش میکنم.
      «چگونه توانستیم …» برای اقدام پژوهی مناسب هست نه برای درس پژوهی.
      به طور کلی برای انتخاب عنوان درس پژوهی همین که عنوان تا جای ممکن واضح باشد و بیانگر موضوع باشد کفایت میکند و نیاز نیست حتما از کلمات خاصی استفاده شود.
      در نهایت برای اطمینان خاطر میتوانید فرم داوری همان سال را از اداره بگیرید و ببینید برای نوشتن عنوان، شرایط خاصی پیش بینی کرده اند یا خیر.

  10. مهناز گفت:

    با سلام و احترام
    آیا تدریس اول و دوم در یک کلاس اجرا میشه
    با سپاس

    1. سلام وقتتون بخیر. بله معمولا در یک کلاس اجرا میشود، مگر آنکه پس از تدریس اول ، اعضای گروه درس پژوهی به این نتیجه برسند که یکی از ضعف های تدریس اول، مشکلات و کمبودهای فضا و امکانات کلاس بوده و با استناد به این دلیل تصمیم بگیرند کلاس را تعویض کنند(در مجموع توصیه میکنم از ابتدا کلاسی را انتخاب کنید که بعدا نیاز به تعویض کلاس نباشد مگر در شرایط خاص که دربارش توضیح دادم).

  11. سید عنایت اله موسوی دانا گفت:

    با نام و یاد خدا
    با سلام و دعای خیر الهی؛
    از طرح سؤالات توسط عزیزان و پاسخ مسلط، درکی، استنباطی و استدلالی توسط استاد ارزشمند آقای دکتر مخبریان در زمینه درس پژوهی، اقدام پژوهی و روایت پژوهی، کمال تقدیر و تشکر را دارم و از از خالق جل و علا برای همه بزرگواران آرزوی سلامتی به همراه امنیت خاطر مسئلت دارم. توفیق رفیق راهتان.

    1. سلام و عرض ادب خدمت شما! سپاس از محبت و دعای خیرتان

  12. علی گفت:

    سلام
    میشه بگین تاثیر درس پژوهی در کیفیت آموزشی چیه

    1. سلام. یکی از مهم ترین مزیت هایش این است که همکاران به صورت گروهی با هم برای حل یک مشکل آموزشی مشورت میکنند تا به نتایج مناسبی دست پیدا کنند. همین امر باعث میشه معلمان نسبت به سایر اتفاقات آموزشی کلاسشان کنجکاوتر شده و با روحیه ای پرسشگرانه، خلاقانه و استدلالی به دنبال ارتقا کیفیت آموزش و یادگیری باشند.

  13. ف گفت:

    سلام ببخشید برای درس پژوهی باید معلمان هم پایه باشند حتما و همه همکارا فیلم تدریس پر کنند ؟و ارسال کنند یا فقط یک فیلم و یک کلاس درس کافیست ومعلم اول و دوم و سوم با هم می توانند یک کار با یک موصوع برای کلاس اول را انجام بدهند

    1. سلام. بهتره شیوه نامه درس پژوهی که از سمت اداره منتشر میشود را به خوبی مطالعه کنید زیرا پاسخ این پرسش در شیوه نامه هر سال می آید. اما تا جایی که من میدانم اشکالی ندارد معلمان هم‌پایه نباشند.

      درمورد فیلم برداری هم اینگونه هست که شما دو فیلم تحویل اداره میدهید. (فیلم تدریس اول و فیلم تدریس دوم) و معمولا اعضای گروه در کلاس حاضر هستن و خود به خود فیلمشان ضبط میشود و در فیلم ها دیده میشوند.

  14. زهرا گفت:

    سلام وقت بخیر، دو پرسش داشتم
    آیا درس پژوهی حتما باید در ساعات عادی مدرسه باش یا میتونه ترکیب دو زنگ باشه؟
    حداکثر مدت زمان درس پژوهی در مقطع ابتدایی چه میزان هست؟
    دوم اینکه آیا مجاز به تکرار درس پژوهی هستیم یا لزوما باید بکر باشد؟
    ممنون میشم پاسخ رو به ایمیل بنده نیز ارسال نمایید.

    1. سلام وقتتون بخیر. مدت تدریس را هر سال در شیوه نامه اعلام میکنن لذا اونو مطالعه کنید.(معمولا ابتدایی ۴۰ تا ۴۵ دقیقه هست اما گاهی در شیوه نامه تغییر میکنه)

      تکرار درس پژوهی زمانی خوبه که کارای قبلی نتوانسته باشن مشکل موجود را به خوبی حل بکنن و شما آن را تکرار میکنید تا مشکلات و کمبودها را رفع کنید. اما اگر موضوعی که انتخاب کردید خیلی تکراری شده و روی آن زیاد کار شده است، بهتره تغییر دهید و موضوعات و مباحث جدیدتر رو انتخاب کنید. (البته شیوه نامه درس پژوهی اون سال رو با دقت بخونید، گاهی خودشون موضوع و حوزه هایی رو برای افراد پیشنهاد میدن)

  15. رویا گفت:

    سلام وقت بخیر تمایل دارم درس پژوهی بنویسم که مقام بیاره ،اما چون سال اول خدمتم هست اشنایی ندارم از شما همکاری میخوام لطفا

    1. سلام وقتتون بخیر. بنده که فرصت نمیکنم اما اکیدا توصیه میکنم کارای خوبی که سالای قبل رتبه آوردن رو پیدا کنید و خوب مطالعه کنید. مثلا از اداره محل خدمتتون، از اداره کل استانتون و از سایت های اینترنتی

      البته نمیشه گفت هرکاری اونا میکنن درسته و عالیه اما میشه با مطالعه ی تعداد زیادی از کارها، نقاط مثبت آنها را گردآوری کرد و سرلوحه کار قرار داد.

  16. صفری گفت:

    خیلی عالی و ساده بیان کردید

  17. پ-رحیمی گفت:

    سلام خسته نباشید تدریسهای برتر و منتخب جشنواره الگوهای تدریس جز درس پژوهی هستن یا اقدام پژوهی

    1. سلام باید به شیوه نامه این جشنواره ها مراجعه کنید و ببینید چه چیزی از شما خواسته. در اصل هر کدام از این جشنواره ها جدا هستن اما من مواردی رو دیدم که دو جشنواره را تلفیق کردن. لذا توصیه میکنم شیوه نامه هر جشنواره را با دقت مطالعه فرمایید.

  18. علی گفت:

    سلام
    با تشکر از اینکه خیلی خوب پاسخ میدین
    تفاوت روایت پژوهی و درس پژوهی چیه؟

    1. سلام وقتتون بخیر. خواهش میکنم.
      روایت پژوهی را در اینترنت جستجو کنید کامل متوجه میشید چیه. اما در کل بخوام خلاصه عرض کنم؛ ما در درس پژوهی با انجام یک کار تیمی سعی میکنیم تدریس یک موضوع درسی را بررسی، اصلاح و بهبود ببخشیم. اما در روایت پژوهی فرد به زبانی داستان گونه یا روایتی مسئله ای را بررسی و روایت میکند.

    2. گوهر سوری گفت:

      سلام وقت شما بخیر وخوبی امیدوارم حالتون خوب باشه
      اگر ممکنه یک نمونه درس پژوهی برا بنده ارسال بفرمایید

    3. سلام . انتهای همین پست به یک منبع کامل لینک داده ایم.

  19. Mahi گفت:

    و اینکه درس پژوهی ممکنه فقط یک نفر باشه ،؟

    1. خیر. اساسا درس پژوهی، فعالیتی گروهی هست.

  20. Mahi گفت:

    سلام درس پژوهی با اقدام پژوهی چه تفاوتی داره ؟

    1. سلام. به طور خلاصه بخواهم خدمتتون عرض کنم، وقتی معلم در کلاس درس به مشکل بر میخوره و درباره آن مشکل به صورت انفرادی پژوهش میکنه و به راه کارهایی دست پیدا میکنه، اقدام پژوهی انجام داده.
      اما وقتی گروهی از معلمان برای ارتقا کیفیت آموزش و تدریس، گرد هم جمع میشوند و برای اجرای تدریس برنامه ریزی میکنند و سپس آن تدریس را بازبینی میکنند و نقاط ضعف آن تدریس را اصلاح میکنند. درس پژوهی انجام داده اند.
      پس نتیجه میگیریم هدف این دو با هم متفاوته و اینکه معمولا اقدام پژوهی تک نفره یا نهایتا دو نفره انجام میشه. اما درس پژوهی حتما باید گروهی باشه.

  21. سمن گفت:

    سلام
    خیلی عالی بود و فقط سوالی دارم و آن اینکه حدداقل تعداد همکار در گروه درس پژوهی چند نفر باید باشند؟

    1. سلام متشکرم. بهتره که تعداد اعضای گروه فرد باشد بنابراین ۵ نفر خوب است. اما اگر برای جشنواره میخواهید ارسال کنید باید شیوه نامه جشنواره را بخوانید.

  22. س گفت:

    سلام ببخشید درس پژوهی و اقدام پژوهی تحقیق استقرایی هستن یا قیاسی؟ میشه در این باره توضیح کوتاهی بدین؟ از من پرسیدن بلد نبودم. ممنون میسم.

    1. سلام وقت شما بخیر. بنده طبق مطالعات شخصی خودم تا به حال ندیدم که جایی تحقیق را به استقرایی یا قیاسی تقسیم کنند. اما در فصل اول کتاب «روش تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی» نوشته «دکتر علی دلاور» منابع اطلاعاتی را به ۵ دسته تقسیم کرده است که به قرار زیر می باشد:
      – تجربه
      – صاحبنظران
      – استدلال قیاسی
      – استدلال استقرایی
      – روش علمی
      ما به کمک روش های فوق میتوانیم منابع اطلاعاتی مورد نیاز برای پژوهش هایمان را پیدا کنیم.
      بنابراین ، درس پژوهی و اقدام پژوهی میتواند یک رویکرد پژوهشی باشد(یعنی هر کدام یک روش تحقیق هست) اما معمولا یافته های آن به صورت رسمی در مجلات علمی پژوهشی چاپ نمیشود. مگر آنکه محققین آن را بسط و گسترش دهند و به آن ساختار رسمی پژوهشی بدهند. اقدام پژوهی و درس پژوهی به معلمان و اساتید کمک می کند که مطابق با یک ساختار مشخص، مسائل و مشکلات کلاس درسشان را به صورت موردی حل کنند.

  23. بهار گفت:

    با سلام و احترام

    درس پژوهی هم مثل اقدام پژوهی فصل بندی نیاز دارد؟

    فصل اول شامل چه قسمتی هست؟

    بقیه فصول شامل چه موضوعاتی است؟

    1. سلام. قاعدتا هر کار پژوهشی مستلزم آن هست که در قالب خاصی منتشر شود. درس پژوهی هم مطابق با شیوه نامه ای که اداره آموزش و پرورش ارسال میکند باید تنظیم شود. لذا توصیه میکنم برای این منظور از اداره محل خدمت خودتان جدیدترین شیوه نامه را دریافت نمایید. البته میتوانید از طریق لینک هایی که بالاتر از اینجا و در انتهای متن آورده شده نسبت به دانلود نمونه کارهای همکاران اقدام نمایید.

  24. بهار گفت:

    سلام لطفا شیوه نامه جدید درس پژوهی ۱۴۰۰ بزارید هر چی گشتم پیدا نکردم یکی هم غیر رایگان بود

    1. سلام و عرض ادب. معمولا اداره تحقیق و پژوهش آموزش و پرورش هر استان، شیوه نامه را روی سایت خود قرار میدهند. اگر روی سایت آموزش و پرورش استان خودتان آن را نیافتید میتوانید از مدیر مدرسه بخواهید تا آن را در اختیارتان بگذارد(زیرا شیوه نامه هر سال از طریق نامه اداری به تمام مدارس ارسال میشود)

  25. بارانا گفت:

    سلام وقت بخیر
    این درس پژوهی که گروهی و مربوط به موضوع چالش برانگیز هست،حتما باید از مقطع خاصی باشد؟
    توضیح میفرمایید🙏

    1. سلام خیر. درس پژوهی میتواند در هر مقطعی اجرا شود.
      در کل درس پژوهی یعنی چند معلم که هم‌پایه هستن یا در درسی تخصص و تجربه دارند، گرد هم جمع شوند و برای بهتر تدریس کردن یک موضوع برنامه بریزند، سپس تدریس را طبق آن برنامه انجام دهند و آن برنامه را اصلاح کنند تا بهبود یابد.
      این کار میتواند حتی در دانشگاه توسط چند استاد هم انجام شود، چه برسد به مقاطع مختلف تحصیلی

  26. کوثر گفت:

    کاش منبع این مطالب رو هم ذکر می کردید، اینجوری نوشته ها مستند تر میشدن.
    باتشکر

    1. سلام و درود بر شما، ممنون بابت پیشنهاد ارزشمندتون. این مطلب به صورت خودنوشت بر اساس تجارب و مطالعات شخصی بنده آماده شده، به همین خاطر منبعی درج نشده. در تمام کتب درس پژوهی این موارد یافت میشود.

  27. کریمی گفت:

    با سلام ، لطفا در مورد شیوه انجام درس پژوهی ۱۴۰۱ هم که مقداری مبهم است برای همکاران؛توضیحاتی ارائه فرمائید.

    1. سلام وقتتون بخیر. چه ابهامی دارین؟؟

  28. داودی گفت:

    بسیار نادرند مثل شما بزرگوار ان شالله که برقرار باشید اینقدر با صداقت و روشن به سوالات کاربران جواب دادید که من با خوندن آنها بدون پرسش به همه ی جواب ها رسیدم* در پناه خدا باشید *

    1. سپاس از مهرتون. موفق باشید.

  29. فاطمه گفت:

    سلام
    میشه چند نمونه طرح درس برای تربیت بدنی معرفی کنید

    1. سلام متاسفانه در دسترسم نیست. اما کتاب راهنمای معلم درس تربیت بدنی را از سایت «پایگاه کتب درسی» دانلود کنید بسیار مفید است.

  30. علیخانی گفت:

    باسلام درس پژوهی امسال ۱۴۰۰به صورت پژوهشی است لطفا راهنمایی کنید

    1. سلام و ادب، بنده شیوه نامه امسال را ندیده ام. باید دید منظورشان از پژوهشی چیست. قطعا در شیوه نامه به طور کامل باید این مورد تشریح شده باشد.

  31. امیر یوسفی دبیر و سرگروه معارف گفت:

    سلام و عرض ادب ضمن تشکر ویژه از مطالب بسیار بسیار راهگشاتون
    زمان تدریس ها چقدر باید باشد؟ علت سوالم توضیح یکی از همکاران استانی در مورد زمان بسیار کوتاه تدریس دوم است. ممنون میشم توضیح بفرمایید.

    1. سلام و ادب، اگر در شیوه نامه جشنواره یا مسابقه زمان مشخصی تعیین شود، باید مطابق با آن کار کنید. اما اگر زمان مشخصی تعیین نشده است بهتر است متناسب با دوره‌ای که در آن تدریس میکنید عمل کنید. مثلا دوره ابتدایی از شروع تا پایانش جمعا حدود ۴۵ دقیقه

  32. مریم روحانی گفت:

    سلام استاد
    من سال اول که رابط درس پژوهی شدم
    مباحث کلاسها مشترک باشد بهتر است یا هر کلاس یک مبحث برای تدریس انتخاب کنند
    بسیار بزرگوارید
    و این که آثار درس پژوهی بزرگان در سال‌های گذشته در دسترس نیست چه فایده که تولید بشه.؟؟

    1. سلام و ادب خانم روحانی گرامی! گروه درس پژوهی از چند معلم تشکیل میشود. و هر گروه یک مبحث درسی از یک پایه را به دلخواه انتخاب میکند. اینکه مبحث چه باشد ، به اختیار و تشخیص گروهتان مرتبط می باشد. (معمولا پیشنهاد میکنیم درس پژوهی را روی درس هایی انجام دهید که کج فهمی یا ابهام دارند، تدریس آن مشکل است و از اهمیت بالایی برخوردار است)

      اما در پاسخ به این سوال که فرمودین نتایج درس پژوهی در جایی منتشر نمیشود با شما موافقم اما برای انتشار آن میتوانید مقاله ای از کار استخراج کنید و در مجلات علمی ترویجی یا علمی تخصصی به چاپ برسونید(البته اگر بتوانید اصول و چارچوب مقاله نویسی را به خوبی رعایت کنید). البته در جریان باشید که یکی از بزرگترین فایده های درس پژوهی این است که اطلاعات و تجارب مفیدی در حین کار برای اعضای گروه در پی دارد که بسیار ارزشمند است.

  33. معصومی گفت:

    جناب آقای مخبریان از اینکه مطالب را ساده و شیوا در اختیار همه دوستان قرار می دهید بسیار سپاسگزارم.وجود شما انسان های فرهیخته انگیزه ما را دوچندان می کند . با سپاس فراوان

    1. سلام و عرض احترام، سپاس از لطفتون . موفق باشید.

  34. m.p گفت:

    سلام وقت بخیر . روش پژوهش و تحقیق در درس پژوهی توصیفی هست یا کتابخانه ای یا روش دیگری؟

    1. سلام و ادب، درس پژوهی خودش یک رویکرد تحقیقاتی هست که در حین اجرا از روش کتابخانه ای نیز بهره میبرد.

  35. آریا هیزبندگانی گفت:

    سلام و وقت بخیر  منبع رو چی بزنیم 

    1. سلام و ادب. بستگی دارد از چه منابعی در کار استفاده کنید. پیشنهاد میکنم مطلب آموزش رفرنس نویسی ما را مشاهده نمایید.

  36. Aliakbar گفت:

    سپاس از مطالب تون 

    1. خواهش میکنم.

    2. باجلان گفت:

      سلام خداقوت.
      میشه لطفا در مورد طراحی آموزشی یکم توضیح بدین ممنون میشم

    3. سلام و ادب، طراحی آموزشی در اینجا یعنی طرح درس (اما در سطح کلان تعریف و جایگاه خاصی دارد که توضیح آن در این مطلب نمیگنجد)
      به طور کلی طراحی آموزشی در سطح کلاس درس یعنی پیش‌بینی و برنامه ریزی فعالیت‌هایی که معلم در قالب طرح درس آماده می‌کند تا برای تدریس نقشه راه داشته باشد.
      چنانچه به طور تخصصی میخواهید درمورد طراحی آموزشی بدانید. کتاب های «مبانی طراحی آموزشی» اثر دکتر نوروزی و رضوی، انتشارات سمت و «مبانی نظری تکنولوژی آموزشی» اثر دکتر فردانش، انتشارات سمت را مطالعه نمایید.

    4. امیری گفت:

      سلام وقت بخیر با تشکر از توضیحات مفیدشما
      برای درس پژوهی یک منبع کامل و مختصر که مطالبش قابل فهم باشه معرفی می فرمائید. با تشکر

    5. سلام وقتتون بخیر.
      کتاب تدریس پژوهی یا درس پژوهی: روش بهسازی فرهنگ آموزش و تدریس – ابوالفضل بختیاری
      کتاب درس پژوهی: ایده‌ای جهانی برای بهسازی آموزش و غنی سازی یادگیری – محمدرضا سرکارآرانی
      کتاب درس پژوهی مبانی، اصول و روش اجرا – رضا ساکی

  37. اشرف نوروزی گفت:

    سلام خیلی خوب بود برای شروع راهنمایی

    1. سلام و سپاس از بازخوردتون. موفق باشید

    2. صابر گفت:

      سلام و عرض احترام.
      آیا مقاله ارائه شده تو جشنواره ملی رو که مرتبط با کتاب درسی و بهبود فرآیند یادگیری باشه درس پژوهی میشه حساب کرد ؟

    3. درس پژوهی را میشود تقریبا یک روش تحقیق دانست که مختص تقویت تدریس معلم و کلاسداری او می باشد. اما مقاله چارچوبی مجزا از درس پژوهی دارد. لذا مقالات را میشود به همایش ها ، کنفرانس ها و مجلات علمی فرستاد تا چاپ شود. اما گزارش درس پژوهی را فقط برای جشنواره درس پژوهی ارسال میکنیم تا در مسابقه رکت داده شود. البته اگر اعضای گروه به روش های تحقیق و اصول مقاله نویسی آشنا باشند میتوانند نتیجه درس پژوهی خود را در چارچوب یک مقاله علمی دربیاورند و تلاش کنند که آن را در مجله یا کنفرانس علمی به چاپ برسانند.

  38. علی بحرینی گفت:

    سلام و درود.ممنون از مطالب مفید شما.

  39. صادق جمالی گفت:

    خیلی ممنون از مطالب مفیدی که منتشر می کنید. مراحل درس پژوهی را به خوبی متوجه شدم.

    1. سلام علیکم. نظرات شما مایه دلگرمی و امید ماست. ان شاالله موفق باشید.

    2. تارا گفت:

      استاد بسیار عالی بود خدا حفظتون کنه

  40. goli گفت:

    با سلام.ببخشید، دلیل اینکه باید دوتا تدریس باشه چیه؟!

    1. سلام و عرض ارادت. پس از اجرای تدریس اول باید فیلم تدریس را بازبینی کنیم و ایرادات آن را پیدا کنیم. همچنین باید روش تدریس و سایر موارد مربوط به تدریس را بررسی کنیم. و در تدریس دوم آن ها را اصلاح کنیم. در مجموع هدف از اجرای تدریس دوم، کشف ایرادات تدریس اول و بهبود روش تدریسمان است. موفق باشید.

    2. Goli گفت:

      متشکر🙏🙏 ببخشید اگر تدریس اول کامل و جامع باشه چی؟

    3. تقریبا محال است که موضوعی چالش برانگیز انتخاب شود و در همان تدریس اول همه چیز ایده آل پیش برود. زیرا تدریس اول تدریسی معمولی و روتین است(یعنی تدریسی است که طبق روال عادی و همیشگی در کلاس از آن استفاده می شود) و قرار نیست در همان تدریس اول ما به اهدافمان برسیم. اگر اینطور بود دیگر سراغ درس پژوهی نمی رفتیم. قاعدتاً شما یک موضوعی را برای درس پژوهی انتخاب می کنید که تدریسِ آن مبحث مشکل است یا دانش آموزان در یادگیری آن مبحث مشکل دارند. بنابراین در تدریس اول باید نقاط ضعف محتوا و روش تدریس را کشف کنید، سپس در تدریس دوم آنها را اصلاح کرده و آموزش خود را بهبود ببخشید. اصولاً شما در درس پژوهی به دنبال راهی هستید که یادگیری را بهبود ببخشید و از روش های سنتی فاصله گرفته و روش های جدیدی که احتمال می دهید موثرتر باشند را مورد آزمایش قرار دهید. به همین خاطر باید درس پژوهی به صورت گروهی انجام شود تا سایر همکاران فرایند آموزش را از بیرون ببینند و نقاط ضعف را پیدا کنند و پیشنهادات سازنده ارائه کنند. همچنین اکیداً توصیه می شود همکاران هم پایه در گروه حاضر باشند تا به موضوع تدریس و ویژگی های عمومی دانش آموزان آن پایه اشراف کامل داشته باشند. موفق باشید.

  41. جاوید گفت:

    ممنونم از مطالب مفید و سایت جامع شما جناب مخبریان

    1. خواهش میکنم دوست عزیز. موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.